Inštitut za arheologijo ZRC SAZU [English]

O inštitutu Sodelavci Program Projekti Laboratorij ZbirkeZnanstvena srečanja
Pisni arhiv Publikacije Knjižnica Povezave NOVO Spletni arhivZa študente

IZROČILO IN PROSTOR.
Nadgradnja vnosnega sistem za popisovanje izročila in prostora

Andrej Pleterski, Ljubljana 2006.

Česky (Cz)

V primerjavi s starim vnosnim sistemom (opis / navodila) je nova osnovna tabela (TZvocniPosnetek) s pripadajočim obrazcem (FZvocniPosnetek )za popisovanje zvočnih posnetkov. Osnovni tabeli sta dodani še povezovalni tabeli na pripovedi (TZvezaPosnetekPripoved) in pripovedovalce (TZvezaPosnetekPripovedovalec). Dodano je tudi polje Razno stari tabeli o pripovedovalcih (TPripovedovalec). Ustrezno se je povečalo tudi število poizvedb in obrazcev. Dopolnjeni so stari začetni obrazec (FZacetna) ter obrazec pripovedi (FPripoved) in pripovedovalcev (FPripovedovalec).

Navodilo za posodobitev stare različice
(Za tiste, ki so z njo že zgradili podatkovno zbirko in jo bodo nadaljevali)

Z dvoklikom si naložite novo različico vnosnega sistema, ki je seveda tako kot stari v ACCESSu 2000. Odprete staro različico in vanjo uvozite (samo!) strukturo naslednjih objektov iz novega vnosnega sistema (ZbirkaIzrocil_0_2_4Master.rar oz. ZbirkaIzrocil_0_2_4Master.zip):

 • Tabele:
  TPripovedovalec, TZvocniPosnetek, TZvezaPosnetekPripoved, TZvezaPosnetekPripovedovalec
 • Poizvedbe:
  QZvezaPosnetekPripoved, QZvezaPosnetekPripovedovalec, QZvezaPripovedovalecPosnetek, QZvezaPripovedPosnetek.
 • Obrazci:
  FPripoved, FPripovedovalec, FZacetna, FZvocniPosnetek, SFQZvezaPosnetekPripoved, SFQZvezaPosnetekPripovedovalec, SFQZvezaPripovedovalecPosnetek, SFQZvezaPripovedPosnetek, SFZvezaPosnetekPripoved, SFZvezaPosnetekPripovedovalec, SFZvezaPripovedovalecPosnetek.

TPripovedovalec, FPripoved, FPripovedovalec, FZacetna se vam bodo izpisali z dodano številko 1, ker objekti s temi imeni že obstojajo. Vsebino stare TPripovedovalec skopirajte v novo, zbrišite staro in novi enko v imenu. Zbrišite stare FPripoved, FPripovedovalec, FZacetna in v novih enko v imenih. To bi bilo vse.

Pred prvo uporabo

 • Datoteko si pretočite na svoj medij.
  Gre za MS Access 2000 zapis (Izrocilo_in_prostor.mdb, 10.174 KB), stisnjen v
  • rar (1.210 KB), oz.
  • zip (2.258 KB).
 • Razpakirajte stisnjeno datoteko.
 • Preverite, da shranjena datoteka NI označena kot arhivska (Archive) ali le za branje (Read only). To storite tako, da z miško desnokliknete na datoteko 'Izrocilo_in_prostor.mdb', izberete Lastnosti (Properties) in izbrišete kljukico omenjeni lastnosti.
 • Z dvoklikom odprite datoteko.

Pogoste težave

Če programa Access še niste uporabljali, je program v stanju osnovnih nastavitev (Default Properties). V tem primeru program za vsak nov vnos zahteva dodatno potrjevanje. Te nadloge se znebite tako, da v opravilni vrstici izberete Orodja (Tools), potem Možnosti (Options) in v zavihku Edit/Find, polje Confirm (zgoraj desno), zbrišete kljukico pri prvem polju (Record changes).

Podobno vas lahko moti pogovorno okno, ki se odpre ob vsakem zaganjanju zbirke in vas opozarja na nevarnost različnih podprogramov (Macros). Tega se znebite tako, da v opravilni vrstici izberete Orodja (Tools), tam Macro in potem Security. Tam izberite najnižjo stopnjo varnosti.

Na vrh |