Inštitut za arheologijo ZRC SAZU [English]

O inštitutu Sodelavci Program Projekti Laboratorij ZbirkeZnanstvena srečanja
Pisni arhiv Publikacije Knjižnica Povezave NOVO Spletni arhivZa študente
Andrej Pleterski

(s prispevkom Helene Gorjup)

Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku

Die Küchenkultur im Frühmitelalter

Vsebina

je tisti pomembni del življenja, ki je zapustil nabolj množične arheološke ostanke: ognjišča in kuhinjsko lončenino. Če poznamo kuhinjske postopke, razumemo rezultat njihovega delovanja. Knjiga gradi model zgodnjesrednjeveške kuhinjske kulture z analizo jezikovnih in etnoloških virov, jih sooča z arheološkimi viri in preizkuša z arheologijo poskusov. Ker so izhodišče slovanski jeziki, oblikuje podobo kuhinje prvenstveno pri Starih Slovanih. Rezultat je priročniški nabor postopkovnih povezav in predmetnih sestavov, ki dajejo razlage posameznih arheoloških sestavin kuhinjske kulture. Sestavljati jih je mogoče v pojasnila arheološkim najdbam in predstavljen je en tak vzorčni primer.

Ljubljana 2008, 164 str., 94 barvnih fotografij in 25 črno-belih risb, fotografij in tabel; 20 x 27 cm, trda vezava, ISBN 978-961-254-073-9.

Cena: 15 €
Naročila

Celotna knjiga

Na vrh | << Razne publikacije