|
Andrej Pleterski
(s prispevkom Helene Gorjup)
Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku
Die Küchenkultur im Frühmitelalter
|
Vsebina
je tisti pomembni del življenja, ki je zapustil nabolj množične arheološke ostanke: ognjišča
in kuhinjsko lončenino. Če poznamo kuhinjske postopke, razumemo rezultat njihovega
delovanja. Knjiga gradi model zgodnjesrednjeveške kuhinjske kulture z analizo jezikovnih
in etnoloških virov, jih sooča z arheološkimi viri in preizkuša z arheologijo poskusov. Ker
so izhodišče slovanski jeziki, oblikuje podobo kuhinje prvenstveno pri Starih Slovanih.
Rezultat je priročniški nabor postopkovnih povezav in predmetnih sestavov, ki dajejo
razlage posameznih arheoloških sestavin kuhinjske kulture. Sestavljati jih je mogoče v
pojasnila arheološkim najdbam in predstavljen je en tak vzorčni primer.
Ljubljana 2008, 164 str., 94 barvnih fotografij in 25 črno-belih risb, fotografij in tabel; 20 x 27 cm, trda vezava, ISBN 978-961-254-073-9.
Cena: 15 €
Naročila
Celotna knjiga
Na vrh | << Razne publikacije
|