Inštitut za arheologijo ZRC SAZU [English]

O inštitutu Sodelavci Program Projekti Laboratorij ZbirkeZnanstvena srečanja
Pisni arhiv Publikacije Knjižnica Povezave NOVO Spletni arhivZa študente
Anton Velušček (ur.)

SPAHA

Vsebina

V zbranih prispevkih predstavljamo rezultate raziskovanja na višinski naselbini Spaha nad Brezovico pri Predgradu. Na najdišču je med letoma 1979 in 1984 izkopavala Greta Hirschbäck - Merhar.

Spaha je bila poseljena v obdobju savske skupine, lasinjske kulture, horizonta keramike z brazdastim vrezom in verjetno tudi v kulturi žarnih grobišč. V 16. stoletju je bil na Spahi postavljen stražni stolp, s katerega so okoliško prebivalstvo opozarjali na prihode plenilskih turških hord. Razloge za prazgodovinsko poselitev na vrhu hriba pa iščemo v prvih iskalcih bakrove rude v tem delu Evrope in v bližini nahajališč surovine, ki je primerna za izdelavo žrmelj, ki so jih zelo verjetno uporabljale poljedelske skupnosti v bližnji Beli krajini.

V zborniku sta podani relativna in absolutna kronologiji za neolitsko in zgodnejše eneolitsko obdobje celinske Slovenije.

***

2011, (Opera Instituti Archaeologici Sloveniae, 22), 296 str., 88 črno-belih in barvnih risb, fotografij in zemljevidov, 31 preglednic, 27 grafov in 42 tabel, 20 x 29 cm, trda vezava, ISBN 978-961-254-290-0.

Celotno besedilo:

Cenik
Naročila

Na vrh
Opera | Naprej >>